Съдържание
 
 
Начало > Творчество > Страница 3 > ХРИСТОВИЯТ ПРОПОВЕДНИК БЕЗ РЪЦЕ И КРАКА

ХРИСТОВИЯТ ПРОПОВЕДНИК БЕЗ РЪЦЕ И КРАКА


Част 1. Ник (Nick Vujicic) разказва

Част 2. Тържествуване в Господа – от Бистра ДоневаЧАСТ 1Ник (Nick Vujicic) разказва

Текстът е свален от DVD диск.

Вярвам, че всичко е под Божия контрол, че всичко е част от Божия план за нашия живот. Какъв план ли? В момента виждам как Неговата слава се проявява в страданията и изпитанията в моя живот.

Най-доброто свидетелство, което можем да дадем според Библията, е чрез живота ни. По този начин целият свят ще познае – по плодовете ни, по начина, по който живеем, че Исус живее в нас. Отивам на публични места и хората са доскосвани даже от начина, по който се усмихвам. Мисля, че е много важно да бъдем отворени за начините, по които Бог ще благоволи да ни използва, отворени за плана Му за нашия живот.

Желанието ми да бъда независим и да живея нормален и пълноценен живот, е моя мечта. Наистина искам да не гледам на ограниченията и да живея пълноценен живот. Обичам новите предизвикателства. Едно такова предизвикателство е, да се науча да си мия зъбите и неща от този род. Така че, аз се наслаждавам на такива неща. Понякога е изнервящо, понякога е доста изнервящо. Като основна своя мотивация, считам да живея живота си и да не се спирам пред нищо, когато трябва да преодолявам нови предизвикателства.

Когато се появи препятствие, първо трябва да видим къде сме ние и какво е препятствието. Има много неща в моя живот, които не мога да променя. На пътя ми са заставали много пречки. Някои от тях съм могъл да контролирам, други не. Очевидно не съм могъл да контролирам това, че съм се родил без ръце и крака. Това е едно голямо препятствие.

Да се справиш с едно препятствие, изисква да осъзнаеш къде се намираш ти самият, да видиш как се справяш с него. Да се съсредоточаваме върху положителните неща, използвайки всичко, което притежаваме, да дадем най-доброто от себе си и никога да не се предаваме. Искам да кажа, че едва ли ще преодолеем едно голямо препятствие от първия път. Но когато паднем, Бог идва и ни дава сила да се изправим и да опитаме отново.

СВИДЕТЕЛСТВОТО НА НИК

Какво благословение е за мен да бъда с вас тук тази сутрин. Ще бъде хубаво тази сутрин. Но също така вярвам, че Бог ще докосне сърцата ви. Харесва ми вниманието, което ми оказвате.

Да, родил съм се без ръце и крака. Моите родители били посветени християни през целия си живот. Тогава съм се появил аз и това било нещо като изпитание за тяхната вяра. Те въобще не са знаели, че ще се родя без ръце и крака до момента, в който съм се родил.

Раждането ми в това състояние било доста странно, тъй като не е имало никакви медицински причини за това. Но най-голямото недоумение е било: „Щом Бог е обичал моите родители, защо е допуснал нещо толкова лошо да им се случи?” Защо?!

И знаете ли как Яков гл. 1 ст. 2 казва „Смятайте го за голяма радост, братя мои, когато попадате в разни изпитания.” Но нека ви кажа, че „Слава на Бога” били последните думи, за които моите родители се сетили. Знаете ли какви са майките, когато искат да прегърнат първородените си, колко са нетърпеливи: „Сега ще го гушна!”. Е, когато са поставили мен до майка ми, познайте какво е казала тя: „Махнете го от тук!” Било е такава трагедия! Могло ли е да бъде „голяма радост”?!

Днес ще споделя с вас Божиите обещания и причините, заради които мога да стоя пред вас усмихнат и да имам Божествена радост.

Ако имате Библии, отворете на 29-та глава от Еремия. Преди да продължим, бих искал да разберете какъв живот съм живял винаги, колко трудно е било, но очевидно не за моите родители, а за мен. Имах нужда от почти 24 часови грижи. Колко често имате нужда от ръце и крака? Почти през цялото време, нали? Е, по същия начин аз имах нужда от някого почти през цялото време.

Не можех да си налея чаша вода, не можех да се храня сам. Ако зариех лицето си да кажем в сладолед, всичко щеше да се изцапа. Имах нужда някой да ме храни, да се грижи за мен. Понякога беше доста смиряващо. Трябваше ми някой и за тоалетната. Представете си вашите родители да ви карат в тоалетната, когато сте на 11-12 години. Доста срамно е, нали? Е, аз нямах особен избор. Това беше много трудно. Имах обаче толкова голяма нужда от тях, че си казах: „Чувствам се като бреме дори за собствените си родители.” Казах на майка си: „Мамо, кой ще се грижи за мен, когато с баща ми умрете?”

Не виждах никакво бъдеще или пък дори надежда. Никога не бих повярвал, че въобще момиче може да ме хареса. Да позная чувството да си женен? О, не. И само да ви кажа, все още съм ерген. Сега сериозно. Нека прочетем пасажа.

Еремия 29:11 „Защото аз зная мислите, които мисля за вас, казва Господ, мисля за мир, а не за зло, за да ви дам бъдеще и надежда.” Това е добро обещание. Тогава защо не сме с усмивка на лицето през цялото време? Защото нашата надежда и нашето бъдеще до известна степен зависят от това, което се случва сега. Знете как е – идва разстройство, ставате раздразнителен от едно малко нещо. Но също така е и с големите неща. И не е ли някак странно, когато големи неща се случат и молите Бог за помощ, но Той не ви отговаря? Нали? Е, ще ви се споделя едно обещание след секунди, но тъй като много харесвам вниманието, което ми оказвате, ще ви покаже още нещо.

В училище се научих как да пиша с крака си (по-скоро е начатък на крак - бел. ред.). Това е моят химикал с пластмасов държач за крака ми. Обичам да пиша, да чертая и други такива неща. Научих се дори да пиша на компютъра с моя пръст. Пиша на компютъра със скорост около 43 думи в минута. Това (с телефона) вече е наистина трудно. Имам нужда от звук, като на звънящ телефон. О, благодаря ви, благодаря ви. Искам да ви предупредя. Може и да не се получи от първия път. Но какво правим, когато се провалим? Нека кажем отново. Какво правим, когато се провалим? „Опитваме отново.”

Нека продължим. Беше тежко. Понякога беше много тежко. Имаше толкова много неща, които не мога да направя и неща, които никога няма да имам. Започнах да си мисля: „Защо аз?” Когато отивахме до магазина, сочех някой от другите хора и казвах: „Боже, защо мене, а не нея или него? Те по-добре биха се справили с положенето!” Понякога беше много тежко. На 10 годишна възраст наистина исках да сложа край на живота си. Не виждах никаква надежда.

Наред с всички тези неща, които не можех да направя и не можех да имам, знаете ли кое беше най-болезненото за мен? Когато виждах влюбени двойки на брега, как държат ръцете си... Знаете ли какво си мислих тогава? „Човече, никога няма да имам възможност да държа ръката на жена си. Никога няма да мога да прегърна децата си. На практика не бих могъл и да ги утеша, като ги прегърна, когато плачат.” Не мога да направя това, не мога да направя онова. Никога няма да мога да вляза в колата с жена ми и отправяйки се към плажа да си говорим, да карам сърф, да си сложа сандал. Разбирате ли какво искам да кажа? Не мога да направя малки неща, но все пак важни за мен. И беше много тежко.

Растейки в християнско семейство, започнах да посещавам неделното училище и там научих, че Исус ме обича. Добре, но се препънах на един стих, който казва: „Бог те е създал по Негов образ и подобие.” Да, бе, сигурно е така! Беше доста объркващо. Бог ме обича – добре! Той ме е създал по Негов образ и подобие! Но ако Той е контролирал нещата около моето раждане, защо ме е създал така? Бях толкова разгневен! Казах: „Боже, докажи ми, че си истински. Докажи ми, че Ти си ме създал и че ме обичаш. Защо? Защо аз?” Но Бог мълчеше сякаш завинаги. Не е ли ужасно, когато Бог не ви отговаря?

Така че, нека се върнем отново към обещанието, което прочетохме в Еремия. Какво се случва, когато питате и не ви отговарят и когато търсите Бог, но не Го намирате? Еремия 29:12-14б „Тогава ще извикате към Мен, и ще отидете, и ще Ми се помолите; и Аз ще ви послушам. И ще Ме потърсите, и ще Ме намерите, като Ме потърсите с цялото си сърце. И ще бъда намерен от вас, казва Господ!”

Защо Той не иска да Го намеря сега? Знаете ли, животът има своите изкачвания и падания. И точно в тези падания осъзнаваме, че имаме нужда от Бог. И си има причина, за да не ви отговаря все още. Казвам ви тази сутрин, че не съществува такова нещо, като „късмет”, „шанс” или „съвпадение”. Вие сте тук тази сутрин и сигурно имате своите борби, тревоги и притеснения и вярвате или не, Бог ги е отредил. Защо Бог позволява да минаваме през борби, да минаваме през страдания? За да може да ни направи по-силни и да ни привлече по-близо до Него, и да растем в Него. Той има план за всичко. В Римляни, ап. Павел казва, че страданията не могат да се сравнат със славата, която има да се открие за нас. Римляни 8:28 „Всичко съдейства за добро на тези, които Го обичат.” Знаете ли какво означава това? Това означава, че Бог няма да допусне да се случи каквото и да било, освен ако Той няма добри намерения. Тогава може да погледнете към мен и да кажете: „Какво добро може да излезе от това?” Ха-ха... Ще се върнем на това по-късно.

Но ще ви кажа, че има причина Бог да не ви отговаря все още. Той може би не ви е освободил напълно от страданието ви, защото така прави сърцето ви по-здраво. Може би подготвя сърцето ви за нещо по-голямо. Учи ви. Уповавайте на Бога! Притчи 3:5-6 „Уповавай на Господа от все сърце и не се облягай на своя разум. Във всичките си пътища признавай Него и Той ще оправя пътеките ти.” Уповавайте на Господа!

Вижте, мога да си стоя тук и да ви говоря надълго и нашироко за това, но след това да се срина. Когато си отида вкъщи, последното нещо, което искам да си мислите за мен е, че съм съвършеният християнин, защото не съм. Всичкото добро, което виждате в мен като християнин не е мое – това е Бог. Моето добро е просто нищо, зло. Няма нищо добро в мен.

Тревогата, която имах в душата си, беше обвинението на сатана: „Ник, мисля, че първо трябва да се поправиш. И може би, ако станеш по-добър, тогава Бог ще бъде прославян по-добре.” Или си мислим: „Може би, ако се моля по-бавно, повтарям някои неща, тогава може би ще ме чува по-добре, по малко отваряне на Библията – супер.” Нищо подобно. Но се казва кога ще намерим Бог – когато Го потърсим с цялото си сърце, ще Го намерим. Той ви казва тази сутрин, че ще Го намерите. Просто продължавайте да Го търсите.

Бог знае всичко за вас. Той знае молитвите ви, още преди да почувствате нужда да се молите. Той знае страданията, през които преминавате в момента. Знае желанията на сърцето ви. И това е живата жертва, на която сме призовани.

Какво означава това? Да оставите всичките си желания, да оставите гнева си, всичките си терзания, да оставите всичките си обезсърчения, разочарования, всичките си цели и мечти.

По този начин оставяте всичко в краката на Исус. Но все още съм объркан. Защо, ако Бог е толкова добър и толкова съвършен, и има план за мен, все пак ме е направил такъв? Какво може да направи с мен? Вие може би си мислите същото. Ще стигна и до там. Но всичко това се случваше с мен, когато бях 15 годишен.

В Библейския клас изучавахме Йоан 9 глава, в която Исус, заедно с учениците Си, среща човек, който е роден сляп. Учениците Му Го питат: „Защо този човек е роден сляп?” Сещате ли се какво отговори Исус? „...но за да се изявят в него Божиите дела.” На 15 годишна възраст не разбирах добре всичко това. Както си спомняте, Исус плю на земята, направи кал, намаза с калта очите на човека, изпрати го да се умие в реката и какво? Този човек се върна от къпалнята виждащ. Слава на Бога! Не ни се казва за точната реакция на народа, тъй като е записана само подробната реакция на фарисеите, но ви казвам със 100% -ова увереност, че ако хора станат свидетели на такова чудо, най-малко един от тях ще се промени. Нека само помислим. Ако точно в този момент, Бог ми даде ръце и крака, ние ще реагираме... Ще бъдем променени завинаги. Нали? Така измислих този луд план.

Казах: „Боже, дай ми ръце и крака и ще се покажа по телевизията, ще отида в шоуто на Опра Уинфри, ще направя всичко. Ще напусна училище (което ми изглеждаше доста добре за тогава), ще се кача на мисионерски кораб. Ще отида до краищата на света. Ще го направя за Теб!” Но Той не ми отговори. „Боже, това звучи доста добре. Та това е Твоята воля.” Никакъв отговор!

За по-накратко, ето какво се случи. Бог ми каза: „Ник, защо в действителност искаш ръце и крака?” Когато казвам, че Бог ми е проговорил, нямам предвид глас, а нещо, което... Не знам. Вие чувствали ли сте Бог да ви говори? Да? Просто знаете, че е от Бога. А ако не сте чувствали това, Бог ще ви даде благодат да продължите да Го търсите и ще ви даде да разберете, кое е от Него и кое не. И така, Бог ме попита: „Ник, защо наистина са ти необходими ръце и крака?”

Аз казах: „Боже, ние сме създадени с ръце и крака. Всичките мои мечти ще се изпълнят. Няма да имам никакви проблеми да показвам чувствата си на моята съпругата – никакви проблеми. Всичко ще бъде супер. Но, Боже, най-дълбоката причина е, че искам да бъда живо свидетелство за Твоята сила, благодат и любов. Искам да отида до краищата на земята, така че ако ми дадеш ръце и крака, ще мога да докажа на всеки, че Ти си истински. Ще кажа на всички по света: „Независимо през какво преминавате, Бог го знае и ще ви изведе на Своето време!” Не на нашето време, защото има още неща, на които да ни научи. Това е упованието, което трябва да имаме в сърцата си.

Хората идват при мен и ме питат: „Ник, от къде черпиш силата си?” Радостта в Господа е моята сила. Знаете ли какво означава това? Знаете ли разликата между „щастие” и „радост”? Щастието ви прави щастливи, когато добри неща се случват в живота ви. Радостта. Радостта в Господа е да знаеш, че независимо какво се случва в живота ти, Бог е с теб и никога няма да те забрави. Никога няма да те остави. Бури ще идват в живота ви и няма да можете да ги контролирате, както и често се случва. Той може да не спре бурята, но ще ви прегърне и ще ви държи на топло, докато тя премине. Това е надеждата, която имаме в Христос. Заради това мога да застана пред вас усмихнат и да ви кажа, че Бог ви обича. Че Той обича и мен.

Искате ли да узнаете как се изявява славата Му чрез това? Ще ви кажа сега. Възнамерявах да ви го кажа накрая, но е толкова хубаво, че ще ви го кажа сега. През последните две години посетих Америка три пъти. Съвсем наскоро завърших двойна специалност по счетоводство и финансово планиране. Няма да си търся работа, защото вярвам, че ще стана много известен международен мотивационен говорител. Благодаря ви. Слава на Бога! Ще посещавам училища. Миналата и тази година разговарях с над 40 училща. Винаги съм с големи надежди. Никога не се предавам. В момента завършвам обучението си за мотивационен говорител в корпоративния сектор. Така че, имам поне три насоки, в които да се движа и това е само началото.

С какво друго се занимавам? Искам да съм финансово независим от ранна възраст и за това през месец май си купих къща. Бог ме благослови с тази чудна инвестиция. Слава на Бога! И съм на път да си купя втора къща. Друго? Имам желание да продавам акции. Ще участвам в шоуто на Опра Уинфри. Слава на Бога! Една дребна подробност трябва да ви спомена, обаче – тя все още не знае. Но ще се случи.

Велика е нашата надежда в Христос. Когато се молим за разни неща, знаете ли което е най-хубавото? Ако се молите за нещо, то ще се случи, ако е Неговата воля, на Неговото време. Но чуйте това. Ако не е Неговата воля това да се случи, Той е приготвил нещо по-добро.

Нека набързо ви дам един пример. Често се влюбвам в момичета. Почти всяка година се влюбвам в различно момиче. Това е лудост. Всъщност, мисля, че съм влюбен в няки от момичетата тук. И си мисля: „Боже, ще бъде супер да се оженя.” Зная, че моята жена ще бъде супер, направо супер. Ще има огромна ревност за Христос. И зная, че ще бъде съвършено, и просто не мога да чакам. И когато се влюбвам от едно момиче в друго и т. н., си казвам: „Боже, какво става?” Моля се и казвам: „Боже, дай ми жена на Твоето време!” И все пак много искам това да се случи. Нали знаете, че когато сте влюбени в някого, виждане само добрите му страни, докато не се ожените, нали?

Великото откритие за мен е, че всички тези момичета, които съм харесвал, всичко това е само вкусване от това, което ме очаква. Ехо, само вкусване от това, което ме очаква.

Уповайте на Господа! Уповавайте на Него! Какво ви става? И какво ми става на мен? Такава е човешката природа. Не всеки ден се събуждам сутрин с думите: „Слава на Бога! Какво хубаво утро!” Живея живот, какъвто и вие. Изкушавам се да купувам неща, както и вие. Провалям се пред Бог всеки Божий ден, както и вие. Но чрез благодатта на Господа Христа, понеже е умрял за да покрие грехове ни, нищо не може да ни отлъчи от Христовата любов и от грижите Му към нас.

Аз съм мотивационен говорител и насърчавам много слушатели да имат големи мечти. Знаете ли, че като християни, ние трябва да бъдем мечтателите на нашето време? Защо ли? Филипяни 4:13 „За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме укрепява.” Всичко – да преминавам през всичко, да мога да правя всичко.

И така, моят въпрос към вас е: Колко големи са мечтите ви? Колко голям мечтател сте? Колко голямо ще бъде вашето служение следващата седмица или след 10 години, след 20 години?

Когато се залавяме със служение, правим три неща погрешно. Първо, ако кажа: „Моята мечта и цел е да стана говорител.”, проверяваме какъв говорител съм – дали се изнервям пред десетки хиляди хора, дали мога да пътувам до други краища на света. Логически погледнато е така. Така постъпваме, когато искаме да видим, колко далече ще стигнем. Какъв е потенциалът ми? Дали мога да направя това или онова? Не-е-е. Ако искате да видите пълния потенциал на своето служение от днес, не се съсредоточавайте върху личните си способности. Съсредоточете се върху възможностите. Когато сте налице за Божието дело, да достигнете света чрез различни служения – познайте какво може да се случи. Невероятни неща могат да се случат – повярвайте ми, защото те вече са се случили при мен и това е само началото.

Другото нещо, кото бъркаме във връзка със служението, е следното: Безкрайно много съм уважавал мисионерите, тъй като ходят до такива места по света, където е пълно с болести, мухи, буболечки и др., и те правят това за слава Божия. И така, в челото на моя списък бяха мисионерите, после проповедниците, после неделните учители, и после кой? Може би бабите и тогава децата. Всичко е подредено. Но това е погрешно. Понякога правим такава класация подсъзнателно. Това е толкова погрешно. Ако Бог те е призовал за дадено служение, върши го с цялото си сърце и Той ще те благослови. Той ще оцени твоето служение с възможно най-високата оценка.

Разбирате ли какво искам да кажа? Усмивка. Една усмивка към непознат. Любов. Някои хора имат дарбата да бъдат мисионери, някои хора имат дарбата да проповядват... Молитвени войни... Да бъдеш баба на други деца... Всичко това са служения. Славете Бога за това! Друг начин, по който Бог ни помага да се стегнем е, като ни показва от къде сме дошли. Когато сте долу, си мислите: „Какво ще правя сега? Боже, къде си?” Понякога се чувствате толкова далече от Бог, че си мислите, че вие сте последния човек, който Бог иска.
Често (това е голямо предизвикателство за мен) ще направя нещо лошо, ще се проваля, след което ще Го помоля да ми прости. Ще се почувствам добре, ще си пусна музиката на Ребека Сейнт Джеймс. Знам, че ми е простено. А на следващия ден познайте какво. Ник повтаря абсолютно същото нещо! Сатана идва и ми шепне: „Ник, наистина ли си сериозен относно Бог? Казваш, че Той е ‘любовта на живота ти’? Бог не иска да те чува. Ти се провали и поруга Неговата благодат.” Това е лъжа! Защото, докато гладуваме и жадуваме за праведност, нищо не може да ни раздели от Бог.

Защо Той не се отказва и продължава да ни предизвиква с различни неща отново и отново? Той иска да ни отрезви и да е сигурен, че знаем, че без Него сме нищо. Да ни научи да помагаме и насърчаваме други, които преминават през същите изпитания. Това е причината. За наше добро е. Това е славата. Това е славата.

Знаете ли колко големи мечти съм имал? Мога да стоя тук и да ви кажа: „Мечтайте с големи мечти!” Но колко големи могат да бъдат мечтите ни? Колкото голям е и нашия Бог. Понякога ограничаваме Бог в малка кутия и си казваме: „Това обещание е твърде голямо за Бог, това пък може би е прекалено малко. Той е доста зает, така че забрави.” Така поставяме Бог в кутия и всеки път Той трябва да излиза от нея и да казва: „Хей, Аз Съм тук!” Но Той няма да излезе сам от тази малка кутийка. Вие трябва да Го извадите от там. Моля се да видите, че вашият Бог е голям колкото моя Бог, защото моят Бог е голям.

Колко големи са вашите мечти? Попитах ученици в едно училище, дали някой знае за чудното нещо, наречено празен чек. На него можете да напишете сума, голяма колкото си пожелаете. И така, попитах децата: „Колко пари искате да получите?” А те: „О-о, милиони долари.” Казах им: „Още!” А те: „Какво?”. Едно момиче каза: „555 000 000 000 $!” Казвам им: „Още!” Накрая някой каза „Безкрайност!” Момичета, готови ли сте за такова пазаруване? Безкрайност е, все едно да разполагате с 999 000 000 000 $ всяка микросекунда. Да, знам.

Какво ще направите с всичките тези пари? Разбира се, първо десетина пъти ще умрете от сърдечен удар. Какво бихте направили? Ще отидете и ще купите всичко, което пожелаете. Ще кажете: „Ник, моите намерения и мечти най-накрая ще бъдат осъществени.” С пари? – Да, бе...

Разбира се, не всеки ще получи 999 000 000 000 $ всяка микросекунда. Но ако има такъв, моля, обадете ми се и аз ще бъда ваш счетоводител до края на живота ви. Сериозно ви говоря. Отзад имам визитка.

Кой иска да чуе една шега? Някой ще ми подаде ли ръка? Харесвам тази шега. Измислих я днес.

Бог ви дава празен чек всеки ден. Познайте какво може да направите с него. Можете да осъществите всичките си цели и мечти. Колго големи мечти бихте искали да сбъднете? Ако са Божията воля, ще се случат на Неговото време. Ако не са Божията воля, Той е приготвил нещо по-голямо. Славете Бога за това!

Както вече знаете, тревожа се, че няма да мога да се оженя. Че няма да имам възможността да държа ръцете на жена ми, че няма да имам семейство, че няма да имам дом. Просто говоря за моята друга половина – моята жена така да се каже. Най-голямото желание в живота ми е, да бъда жив свидетел за Бог всеки ден. Зная, че сме хора, проваляме се, но оставаме при Него. Второто ми най-голямо желание в живота ми е, да намеря своята съпруга, да се запозная с нея, да знам, че това е тя и да имаме този чудесен живот.

"Свети Валентин" – денят на влюбените... Всеки 14 Февруари в продължение на 7 или 8 години изпадах в депресия, защото всички прекрасни момичета получаваха тонове рози от добре изглеждащи момчета. Богаташи и важни клечки идваха да ги вземат, а аз не съм получил дори една роза. Зная, че всички сте шокирани от този факт, защото все пак изглеждам много добре. Никога не съм получавал роза. Един ден се молих и казах на Бог: "Боже, може ли да ми помогнеш и да направиш така, че моята най-първа роза за деня на влюбените да ми я подари моята първа любов?" Все още не съм получил роза, но вярвам, че и това ще стане. Но знам, че вече имам своята първа и истинска любов.

Моята молитва днес е, Бог да отвори сърцата ви и очите ви, за да видите, че в момета, в който отворите очите си – Той е там! Когато миете очите си, или зъбите си, или пък като пищите, когато някой ви скубе косата, Той е там. Той чака да разговаря с вас. Да расте с вас, да ви храни духовно повече. Това е ежедневното ходене с Христс.

Ние обаче, сме много заети. Знаете ли какво е определението за "зает"? Зает означава, да бъдеш под игото на Сатана. Зает съм за Бог – значи съм под игото на Сатана. Запомнете това определение – то е много точно. Не съм го измислил аз, но е добро.

Не бъдете толкова заети, че да нямате време за Бог!

Но аз ще се моля да отвори очите ви, за да видите Неговото прекрасно лице, Неговата прекрасна усмивка. И Той протяга дясната Си ръка към вас с нежните си пръсти и в тях държи роза, която е за вас. "Ще бъдеш ли моята първа любов? Ще ми се довериш ли, когато не разбираш, когато имаш нужда от утеха, когато се чувстваш самотен?" Бог иска да прекарате този ден на влюбените с Него. А Той е толкова ревнив, че иска да е така всеки ден! Прекарвайте време с Него, защото Той е лудо влюбен във вас. Той изпрати Сина Си, да умре на кръста за вас и за мен. Споменавайки кръста на Христос... Ще спомена още едно-две неща, преди да завърша.

Миналия април говорих пред екипа на "Предизвикателство за тинейджърите", тук, в Толумба. Беше страхотно – слава на Бога! Много души бяха докоснати. След речта ми, при мен дойде един невероятен човек на име Ръсел, и ми каза: "Ник, имам една мисъл за теб и тя е от Бог." Аз отвърнах: "Добре."

И той ми каза: "Ник, нямайки ръце и крака, твоят кръст изглежда доста тежък за носене понякога. Но когато това се случи в твоето служение, не забравяй и погледни към кръста на Исус Христос! Виж, как дясната Му ръка е прикована на кръста! Ник, ти нямаш дясна ръка, която да бъде прикована на кръста. Когато погледнеш към лявата Му ръка, ще я видиш прикована на кръста. Ти нямаш лява ръка, която да бъде прикована на кръста. Тогава погледни към протегнатите Му надолу крака и ще видиш, че са приковани на кръста. Ти нямаш крака, които да бъдат приковани на кръста, Ник. Така, както си роден, няма начин да могат да те сложат на кръста. Исус е на кръста за Теб. Ти си част от безкрайното тяло на Христос, която ще разгласи Евангелието както никой друг."

Какво невероятно служение! И знаете ли какво? Вашето служение е също толкова важно. Аз може и да говоря на милиони хора по света, но знаете ли какво, семето, което сте посяли дори в една душа е също толкова велико. Понякога искаме да посеем и да видим плодовете веднага. Не. Понякога Бог иска от нас само да посеем и да се доверим на Него за останалото, и да не видите резултатите, защото те са на Небесата и Бог вече ви е благословил.

Гледайте на живота си, като наполовина пълен, вместо като наполовина празен. Вижте с какво Бог ви е благословил и правете най-доброто за вашия Бог! Предайте на Него това, на което сте способни и Той ще направи нещата много по-добре, повярвайте ми.

Започнете днес. Искам да ви насърча с Божиите обещания. Събудете се, станете и помиришете. Защо можете да имате надежда днес? Защо можете да излезете от тази сграда с мир в сърцето си? Защото Бог е тук. Защото Бог живее във вас. Духът, който апостол Павел имаше в себе си, имате и вие във вас. Повярвайте в това. Ходете с Бог!

Още веднъж искам да ви кажа, че не съществува такова нещо, като "късмет", "шанс" или пък че е "съвпадение", че днес сте тук. Това, че сте на земята, че преминавате през изпитания – това има цел. Бог има план, добър план, добра цел. Ще Му се доверите ли? Ще посветите ли отново живота си на Него? Ако все още не сте предали живота си на Христос, все още знайте, че Бог ви зове.

Той ви зове от дълго време и аз искам да ви кажа, че няма нищо, което да ви спира да бъдете по-близо до Христос днес. Без значение какви отношения имате с Христос, Той ви иска повече. Той иска повече от вас, защото знае, че дълбоко в себе си, вие се нуждаете още повече от Него.

Когато сте съкрушени, помислете върху жертвата на Христос. Това е само малка част от това, през което Той е преминал заради вас и мен. Не. Ние сме нищо в нашия живот без Христос. Ако нямах Бог в моя живот, ако не бях срещнал Исус Христос в моя живот, аз нямаше да съм тук днес. Щях да съм се самоубил преди доста време...

С какво се борите днес? Какво чакате днес? Чакате ли Бог да ви открие нещо? Колко още искате да ви се разкрие? Той е изпратил Сина Си да умре на кръста. Колко още може да искаме? Даден ни е най-големия дар – Святият Дух да живее вътре в нас.

Ако искате да се молят за вас, просто се изправете. Ако искате да дадете живота си на Христос тази сутрин, ако искате, елате отпред. Елате, ако Бог зове сърцето ви или просто вдигнете ръката си – направете, както пожелаете. Елате отпред, така че да може да положат ръце на вас. Ако не искате да дойдете отпред – ОК. Бог знае сърцето ви. Искате ли да дойдете – елате. Моля, елате. Има още. Моля ви, елате. Молете се Бог да убеди сърцата ви, елате. Може ли още някой, който да се помоли за това младо момиче, моля? Моля ви, ако Бог ви зове днес, не се заблуждавайте. Не позволявайте на сатана да ви обезкуражава. Не се страхувайте!

Ще ви разкажа една история. Един човек се събужда и вижда, че къщата му гори и е пълно с дим. Детето му е горе в стаята и не може да излезе. Единственият начин детето да се спаси е, да скочи през прозореца. Бащата извиква: "Сине, скачай през прозореца!” Синът отговаря: "Но, тате, не виждам нищо. Не зная къде си." "Не се притеснявай. Тук съм. Ще те хвана!" Направете тази стъпка на вяра. Бог, вашият Отец на небесата, ще ви хване.

Моля ви. Бог ви иска днес – не утре. Не след десет години. Не след като се дипломирате. Не след като се ожените. Не след като създадете семейство. Не след като се пенсионирате. СЕГА! Той иска сърцето ви СЕГА! Моля ви, елате напред и хората ще се молят за вас.

Моля се чудесните неща, които виждате в моя живот, да са само една малка част от нещата, които Бог е приготвил за вас.

Бог да ви благослови изобилно и ви благодаря за молитвите!


ЧАСТ 2
Очаквайте...

Християнска страница на Бистра Донева
Home